International Festival
of Independent Cinema

26.04 – 05.05.2024, Kraków

Michael Seresin

Jury Konkursu Głównego „Wytyczanie Drogi”

Operator filmowy

Michael Seresin urodził się, wychował i ukończył edukację w Nowej Zelandii. Jego ojciec był pochodzenia rosyjskiego, a matka angielskiego. Po zakończeniu Uniwersytetu Michael zaczął pracę w Pacific Films, małej firmie robiącej filmy dokumentalne, w Wellington, Nowej Zelandii.

Już jako student pochłaniał ogromne ilości filmów. Pokochał zwłaszcza te europejskie; francuską Nową Falę, włoski neorealism, kino Europy centralnej i wschodniej. Marzył o studiach na Łódzkiej filmówce, ale za jego czasów wszystkie zajęcia odbywały się w języku polskim, więc to niestety był koniec marzenia. Niemniej jednak postanowił przeprowadzić się do Europy. Po trzech latach pracy w Nowej Zelandii zamiaszkał najpierw w Rzymie, a potem w Londynie, gdzie szybko poznał Alana Parkera i Harolda Beckera. Michael jest autorem zdjęć do większości filmów Parkera, między innymi Bugsy Malone, Midnight Express, Sława, Harry Angel jak również ostatniego filmu Parkera, Życie za życie. Z Beckerem nakręcił, między innymi, jego i swój pierwszy film, The Ragman’s Daughter. Współpracował też z Alfonso Cuarónem przy filmach Harry Potter i więzień Azkabanu i Grawitacja oraz z Andy Serkisem przy Mowgli.

Aby skomplikować sobie życie, kupił winnicę w Nowej Zelandii i teraz zajmuje się nie tylko filmem, ale również winami. W Polsce Marek Kondrat importuje jego wino. Michael ceni sobie balans kultury filmowej i winiarskiej w swoim życiu.

wybrana filmografia:

Zabójczy koktajl (2021)
Mowgli: Legenda dżungli (2018)
Grawitacja (2013)
Harry Potter i Więzień Azkabanu (2004)
Życie za życie (2003)
Harry Angel (1987)
Sława (1980)
Midnight Express (1978)
Bugsy Malone (1976)
The Ragman’s Daughter (1972)