International Festival
of Independent Cinema

28.04 – 7.05.2023, Kraków

Kim Magnusson

Jury Konkursu Polskich Filmów Fabularnych

Producent

W 1995 r., wraz z ojcem Tivi Magnussonem, złożył M&M Productions. W latach 2003–2009 pełnił funkcję dyrektora generalnego oddziału Nordisk Film. W latach 1995–2021 był producentem lub producentem wykonawczym ponad 140 filmów, takich jak m.in.: Zabijam gigantów, Mężczyźni i kurczaki, Zieloni rzeźnicy, Jabłka Adama, Doradztwo personalne, Terkel ma kłopoty, Odrębne światy, R, Pusher II i Pusher III. Sześciokrotnie nominowany do Oscara w kategorii krótkometrażowy film fabularny, otrzymał nagrodę dwukrotnie, w 1999 r. za film Election Night oraz w 2014 r. za Helium. Kim Magnusson pełnił funkcję prezesa Duńskiego Stowarzyszenia Producentów przez 9 lat (najdłużej jak dotąd), a także prezesa Duńskiej Akademii Filmowej przez 20 lat. Jest członkiem z prawem do głosowania Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej, jak również Duńskiej oraz Europejskiej Akademii Filmowej. W 2010 r. założył Dansk Film Kompagni, firmę która zajmuje się developmentem i produkcją najwyższej jakości filmów komercyjnych przeznaczonych na rynek międzynarodowy. Wiele z projektów, które prowadzi w Los Angeles jest obecnie w fazie developmentu, w tym Last Witness (studio filmowe 20th Century Fox). W ostatnim czasie angażował się w tworzenie funduszu filmowego Scandinavian Film Funds, który zebrał 16 milionów dolarów i sfinansował nową spółkę zajmującą się dystrybucją filmów w krajach nordyckich – SCANDINAVIAN Film Distribution, w której Kim Magnusson jest dyrektorem kreatywnym. Razem z Christianem Bévortem, założył również spółkę Tales Inc., która aktualnie zajmuje się produkcją filmu Kagefabrikken (Fabryka ciastek) w reżyserii Christiana Lollike.

 

Dodatkowe informacje:

– European Film Companies Alliance (Europejski Sojusz Przedsiębiorstw Kinematograficznych) – Prezes Zarządu 2003-2007

– Duńskie Stowarzyszenie Producentów Filmowych – Prezes Zarządu 2001–2009

– Duńska Akademia Filmowa – Prezes Zarządu 1999 – 2019

– Członek Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej

– Członek Europejskiej Akademii Filmowej

– Członek zarządu Europejskiego Kolegium Filmowego 2004–2006.

 

nagrody
  • Nagroda Akademii Filmowej

    Najlepszy krótkometrażowy film aktorski Helium (2013)

    Najlepszy krótkometrażowy film aktorski Election Night (1998)

  • Robert

    Najlepszy krótkometrażowy film fikcyjny/animowany Silent Nights (2016)

    Najlepszy krótkometrażowy film fikcyjny/animowany  Helium (2013)

wybrana filmografia:

Czarny Krab (2022)
On my Mind (2021)
Zabijam gigantów (2017)
Silent Night (2016)
Mężczyźni i kurczaki (2015)
Helium (2013)
Odrębne światy (2008)
Jabłka Adama (2005)
Pusher III – Jestem aniołem śmierci (2005)
Zieloni rzeźnicy (2003)
Election Night (1998)