International Festival
of Independent Cinema

26.04 – 05.05.2024, Kraków

Aidan Gillen

Jury Konkursu Głównego „Wytyczanie Drogi”

Aktor filmowy, telewizyjny i teatralny

Aidan Gillen zdobył trzy irlandzkie nagrody filmowe i telewizyjne (IFTA) i za role na małym i dużym ekranie jak i te teatralne był nominowany do nagród BAFTA, BIFA i Tony.

Obecnie można go zobaczyć w takich serialach telewizyjnych jak Burmistrz z Kingstown oraz Kin. W swoim telewizyjnym dorobku Aidan ma role w takich produkcjach jak Queer as Folk, Prawo Ulicy, Love/Hate, Gra o Tron, Projekt Błękitna Księga i Peaky Blinders.

W filmach widzieliśmy go w takich produkcjach jak Dance First, Rose gra Julie, Mister John, Blitz, Bohemian Rhapsody, Treacle Jr., Życie pomiędzy, Więzień Labiryntu: Próby ognia, Więzień Labiryntu: Lek na śmierć, Mojo, Młodzi Przebojowi, Kalwaria, Shadow Dancer, Ci, którzy życzą mi śmierci.

wybrana filmografia:
Burmistrz Kingstown (2021-)
Ci, którzy życzą mi śmierci (2021)
Kin (2021-)
Projekt Błękitna Księga (2019-2020)
Rose gra Julie (2019)
Więzień labiryntu: Lek na śmierć (2018)
Bohemian Rhapsody (2018)
Peaky Blinders (2013-2022)
Gra o tron (2011-2019)
Młodzi przebojowi (2016)
Więzień labiryntu: Próba ognia (2015)
Kalwaria (2014)
Kryptonim: Shadow Dancer (2021)
Blitz (2011)
Love/Hate (2010-)
Treacle Jr. (2010)
Prawo ulicy (2002-2008)
Queer as Folk (1999-2000)